Nikola Karabatić i Mikel Hansen su godinama najplaćeniji rukometaši na svetu (©AFP)
Nikola Karabatić i Mikel Hansen su godinama najplaćeniji rukometaši na svetu (©AFP)

Rukomet i novac: Koliki su budžeti najboljih klubova Evrope, kako stoje timovi s Balkana?

Vreme čitanja: 8min | čet. 23.06.22. | 08:27

Barselona je šampion Evrope sa budžetom za igrače i trenere od 6.052.000 evra. Pari Sen Žermen je na papiru najbogatiji sa 17.800.000, ali dobar deo „kolača“ ide na porez. Zagreb, Nekse i Vardar najplatežniji u regionu, srpski klubovi još bez ozbiljnih ulaganja

Rukomet je sport januara kada reprezentacije igraju Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Oni koji nisu zaljubljenici u ovaj sport, najviše će uživati u finalnom turniru Lige šampiona. Ove sezone u Kelnu smo gledali spektakularna četiri meča u borbi za titulu najboljeg tima Starog kontinenta. Finalni, kao i onaj za treće mesto, završen je posle izvođenja sedmeraca. Sjajne su bile i polufinalne utakmice. Prava promocije ovog sporta. Ti nedelje pre toga viđen je i fantastični završni turnir u Ligi Evrope, drugorangiranom takmičenju na kontinentu i senzacionalni trijumf Benfike.

Gde su najbolji klubovi Evrope kada su u pitanju budžeti? Fudbal je neka druga dimenzija, košarka je nedostižna, a i odbojka je ispred rukometa koji pobeđuje samo vaterpolo klubove.

Izabrane vesti

Šampionski tim Barselone, koji je postao 11. puta najbolji u Evropi u nedelju u Kelnu, košta 6.052.000 evra. Ova cifra se odnosi na plate igrača i drugog osoblja (trenera, pomoćnika...). Rukometna sekcija je deo FK Barselona. Katalonski gigant proživljava teške trenutke. Posle korona krize, „debeli“ je minus u kasi. Fudbalski klub je najveći gubitaš, loše stoji i košarkaški, a i ostali u sklopu velike porodice.

Barselona je najveći rukometni klub na svetu. Politika poslednjih godina je da se ne dovode velike zvezde. Nekada su u Blaugrani igrali Nikola Karabatić, Kiril Lazarov, Aron Palmarson, ranije Mikel Hansen, Arpad Šterbik... Jedini izuzeci kada su dovođene zvezde prethodnih godina bili su prelasci Francuza Ludovika Fabregasa 2018. iz Monpeljea i godinu dana kasnije Luke Cindrića iz Vive Kjelcea. Francuski bombarder Dika Mem je doveden kao junior, Timoti N'Gasan je u klubu od 2016. Barsa crpi snagu iz svoje škole. Perjanice tima, golman Gonzalo Perez de Vargas i vihorno desno krilo Aleiš Gomez Abeljo su deca katalonskog giganta.

PARISKI MILIONERI, MOĆNI VESPREM I KJELCE PREDNJAČE

Najveći budžet na svetu ima Pari Sen Žermen. Prošle godine je iznosio 17.800.000 evra, dok drugi sledeći najveći u zemlji Galskih petlova imao je Monpelje sa 7.800.000. I Parižani posluju kao sekcija FK PSŽ iza koje stoji moćni katarski šeik Bin Hamad Al Tani. Ni silna ulaganja nisu donela Milionerima toliko željeni trofej Lige šampiona, kao ni fudbalerima tima iz Grada svetlosti. Godinama su dva najplaćenija rukometaša na svetu, Mikel Hansen (jedini koji je probio cifru od 1.000.000 evra) i Nikola Karabatić, članovi ovog kluba. Stigli su 2017. godine do vicešampionske titule (poraz od Vardara), poslednjih sezona do ove su bili redovni učesnik završnog turnira Lige šampiona. Kil je bio bolji u dvomeču četvrtfinala. Ovaj, za rukomet basnoslovni budžet, ipak, je mala varka. Naime, dobar deo „kolača“ pojede porez.

Poslednjih godina prava „bežanija“ je iz Francuske. Liga koja je jedina mogla da parira Bundesligi sve je siromašnija. Odlaze vrhunski rukometaši. Nema više Sandera Sagosena (Kil), ovog leta, posle deceniju je sidro digao i Mikel Hansen (Olborg). Francuski reprezentativci u potrazi za većom zaradom idu pre svega u Poljsku, Mađarsku ili Španiju, odnosno Barselonu, jedini tim u nekada najjačoj Asobal ligi koji je platežno jak. Monpelje su prethodnih godina napustili Melvin Ričardson i Ludovik Fabregas (obojica Barselona), Nant je ove godine ostao bez srpskog reprezentativca Dragana Pešmalbeka (novi igrač Vesprema), dok je Kiril Lazarov završio igračku karijeru.

Nedim Remili (©Reuters)Nedim Remili (©Reuters)

Jedan od najtalentovanijih Francuza Dilan Nai prošle godine je dres Pari Sen Žermena zamenio za onaj Vive Kjelcea, a četa Talanta Dujšebajeva opet „čerupa“ Svece. Dvojica francuskih reprezentativaca, desni bek Nedim Remili i desno krilo Benoa Konku od sledeće sezone su rukometaši vicešampiona Evrope.

Budžet Parižana naredne sezone biće drastično manji, iznosiće 12.000.000, a čini se da će Pari Sen Žermen tek sada, odlascima Hansena, Remilija, Konkua i golmana Žerara da bude daleko od borbe za evropski tron.

Legendarni golman Tijeri Omejer, sada generalni direktor PSŽ-a, svestan je da su francuski klubovi u problemu, pa i njegov klub gde je i završio bogati igračku karijeru.

Nastavićemo da imamo veliki budžet koji nam omogućava da se merimo sa najboljim francuskim klubovima, ali zbog visokog poreza ne možemo da se borimo protiv poljskih i mađarskih klubova. Uvek ćemo imati ambiciju da igramo za nacionalne titule i da se kvalifikujemo na završni turnir Lige šampiona“, rekao je Omejer pre nekoliko dana u intervjuu za Ekip.

Dolazimo do mađarskog Vesprema i poljskog Kjelcea koji imaju velike budžete. Vesprem je državni projekat naših severnih suseda. Iz godine u godinu poznati i skupi igrači dolaze u ovaj klub, ali titula šampiona Evrope je i dalje san. Četiri izgubljena finala Lige šampiona su maksimum za mađarskog velikana. Trener ovog tima je Momir Ilić, na terenu su Petar Nenadić i Vladimir Cupara, a stiže i Dragan Pešmalbek.

Vive Kjelce je umalo stigao do druge krune šampiona Evrope ove godine pod vođstvom Talanta Dujšebajeva. Na čelu ovog kluba nalazi se holandsko-poljski biznismen Bertus Servas, većinski akcionar Vive grupe, najveće poljske kompanije za reciklažu tekstila. Veliki je zaljubljenik u rukomet i ne propušta mečeva svog tima. Budžeti ovih klubova nisu javni, ali su sigurno u rangu najvećih na Starom kontinentu. Imena rukometaša koji nose dres ovih klubova govore da troše sigurno više od 10.000.000 evra.

NEMAČKI KLUBOVI ŽIVE OD PRODAJE ULAZNICA

Sander Sagosen (©Reuters)Sander Sagosen (©Reuters)

Nemački klubovi su verovatno jedini u Evropi koji posluju po tržišnim principima. Najveći deo budžeta dolazi od ulaznica. Kil je pre korone imao budžet od 9.500.000 evra, najveći u Bundesligi. Ranije je prelazio i osmocifrenu sume. Zebre sa Baltika su bili najveći gubitnici korona virusa i zatvaranja dvorana za navijače. Ugovori rukometašima prethodnih godina, kada nije bilo publike, bili su smanjeni. Nekadašnja Šparkasen arena, koja se sada zove Vunderino, skoro na svakom meču je dupke pune, odnosno ima 10.000 gledalaca.

Da je kriza udarila u Kil govore i najavljeni odlasci 2023. godine nosilaca igre, golmana Niklasa Landina Jakobsena koji prelazi u danski Olborg, dok se u domovinu vraća i Norvežanin, po mnogima najbolji rukometaš današnjice, Sander Sagosen, u ambiciozni projekat Kolstad.

Danski Olborg je bio vicešampion Evrope 2021. godine. Budžet za plate igrača i trenera je ove sezone bio oko 3.500.000 evra, ali se tek očekuju veća ulaganja jer stižu Mikel Hansen ovog leta i Niklas Landin Jakobsen narednog. Ambiciozni projekat ima i najbolji rumunski klub, Dinamo Bukurešt koji s klupe predvodi nekadašnji trofejni trener Barselone Ćavi Paskval, a sportski direktor je čuveni David Barufet. Portugalski klubovi su sve bolji i platežno jači što je ove godine pokazala Benfika koji je na krilima srpskih asova Lazara Kukića i Petra Đorđića stigla do krune u Ligi Evrope i ispisala najlepšu stranicu u istoriji portugalskog rukometa.

Da za ovaj sport nisu potrebna basnoslovna ulaganja da bi se došlo do vrha, pokazao je i Vardar. Pod upravom ruskog biznismena Sergeja Samsonenka budžet kluba 2019. godine, kada je osvojena druga kruna šampiona Evrope, je bio oko 3.600.000 evra, daleko manje nego što su tada imali Barselona, Kil, Vesprem, Kjelce... Dve godine ranije je skopski tim prvi put stigao do krova Starog kontinenta. Tada je budžet bio mnogo veći - 7.500.000. Posle prve titule klub je napustio Aleks Dujšebajev, Luka Cindrić je otišao u Kjelce 2018, a pravi egzodus je bio 2019, kada su klub napustili Igor Karačić, Dejan Milosavljev, Rožerio Moraes, Dainis Krištopans...

Ono što je izum rukometa je da su skoro ukinuta obeštećenja. Retki su timovi koji plaćaju drugima za prevremeni raskid saradnje. Jednostavno, čeka se da igračima isteknu ugovori sa sadašnjim timom. Često se i dve godine ranije zna naredna destinacija rukometaša.

ZAGREB, NEKSE I VARDAR LIDERI U REGIONU

Najbolji rukomet na Balkanu igra se u Hrvatskoj i Makedoniji. Vardar je zbog starih dugova iz ere Sergeja Samsonenka izbačen iz evropskih takmičenja za sezonu 2022/2023. Prošle godine je klub, činilo se, stabilizovan pod komandom Mihajla Mihajlovskog. Budžet crveno-crnih bio je oko 1.500.000 evra, nešto veći nego velikog rivala Skopljanaca, Eurofarm Pelistera. Gostujući sredinom marta ove godine u Beogradu povodom 15 godina od rada najboljeg rukometnog portala na ovim prostorima Balkan-handball.com, čelni čovek Bitoljčana Zoran Sterjev rekao je da budžet njegovog kluba premašuje 1.000.000 evra. Naime, grad učestvuje sa 250.000, dok kompanija Eurofarm sa ostalih sponzorima ima obavezu da ulaže 750.000 godišnje, ali da je taj predviđen iznos probijen za 20 do 30 odsto, pa je budžet Pelistera za sezonu 2021/2022 bio oko 1.200.000 evra, dovoljno za osminu finala Lige Evrope.

Nekse je ove sezone napravio bum u regionu, uspeo da se plasira na završni turnir Lige Evrope u Lisabonu. Predsednik ovog kluba Josip Ergović istako je da je budžet tima iz Našica za sezonu 2021/2022 bio oko 1.700.000. Nešto veći je Zagrebov, večitog šampiona Hrvatske. Ranije su Slovenci bili lideri u regionu, ali sada to nisu. Celje je smanjilo budžet, podmladilo tim, kao i Gorenje.

SRPSKIM KLUBOVIMA JE 1.000.000 EVRA SAMO SAN

Nemanja Pribak (©Starsport)Nemanja Pribak (©Starsport)

Budžeti srpskih klubova su daleko manji i od onih najboljih u regionu, a smešni u odnosu na one iz Evrope. Uglavnom se srpski rukomet finansira iz javnih preduzeća i budžeta lokalnih samouprava.

Na panelu u Beogradu sredinom marta, tada predsednik Upravnog odbora Vojvodine, a sada čelni čovek Skupštine Novosađana, Milan Đukić, govorio je o budžetu devetostrukog uzastopnog šampiona Srbije.

Za ozbiljan rezultat u Evropi potrebno je minimum 3.000.000 evra. Na ovim prostorima imamo sreću da nam za to treba manje nego recimo u Nemačkoj. Tamo je to sigurno bar duplo više“, rekao je Đukić i dodao:

Nismo došli ni do milion. Recimo da smo sada na pola puta. Jednostavno, za nešto više u Evropi potreban je novac, zakonske olakšica nema, da privatne firme vide interes da ulažu u sport, u ovom slučaju u rukomet. Da li ima interes sponzora? Odmah ću vam reći da nema. Treba da učimo od Mađarske koja ima odličan sistem finansiranja sporta".

Naredne sezone se očekuje zanimljivija bitka za titulu u Superligi Srbije. Budžet Lala je manji, a u ovom prelaznom roku zasad je najjače krenuo Dinamo iz Pančeva, dok se očekuje da i Crvena zvezda, Metaloplastika, možda i Partizan i kragujevački Radnički, imaju timove kadre da se umešaju u borbu za titulu.


tagovi

RK BarselonaRK VojvodinaVespremEHF Liga šampionaRK VardarRK KilRK PSŽMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara